Loading...

| Intelektualna svojina |

NAČINI FINANSIRANJA STARTAPA
April 14th 2021

Sve više mladih šansu u ovoj državi vidi u pokretanju sopstvenog biznisa. Najveći problem koji se javlja po pravilu kod svih je finansiranje početka rada biznisa. Ovo je problem kojem je potrebno da kao društvo, ali i na državnom nivou poklonimo pažnju, jer domaća privreda se mora zasnivati na domaćem tržištu, a mladi bi trebalo da budu više stimulisani da pokreću privatne biznise. To je najbolji način da se iskoreni nezaposlenost, da se ojača privreda zemlje na duže staze.

 

Najvažnije pitanje je: “Kako obezbediti finansije za biznis u početnoj fazi?”

 

U ovom tekstu ćemo probati da navedemo i ukratko objasnimo sve vidove finansiranja biznisa na njihovom začetku, kako bi svi imali pregled dostupnih opcija, kao i njihovih glavnih prednosti i mana. Na žalost nije moguće detaljno ući u svaki od vidova finansiranja ovde, ali možda ubuduće razradimo neke od bitnijih.

 

Obzirom da se biznis finansira u više faza, a nas zanima finansiranje u početnoj fazi, ovde ćemo navesti koji su od načina finansiranja pogodni u startu.

 

VIDOVI FINANSIRANJA STARTUPA:

 

 1. SAMOSTALNI ULOG – To može biti samostalan novac ukoliko postoji i to je dobra opcija jer ostaje ona činjenica da ste sami izgradili svoj biznis i da nikome niste dužni ništa, odnosno sav potencijalan profit ostaje vama. Problem je što često neko mlad ko počinje nema ovakav luksuz. Pogodan u početnoj fazi.
  • BOOTSTREPPING – Ovo je podvrsta samostalnog ulaganja i podrazumeva da se mlad čovek zaposli na radnom mestu kod nekog poslodavca, gde prima platu, a da u slobodno vreme radnim danima i vikendima radi na razvoju svog biznisa ulažući od periodično sredstva koja sam zarađuje. Prednost je što se ne zadužujete i što prikupljate iskustvo. Mane što je potrebno previse snage, strpljenja i rada. Preporučljiv način za startape. Primer firme koja se ovako finansira je i LawIT na čijem ste sajtu trenutno.
  • POZAJMICE – Pozajmica može doći od banke ili drugog pravnog ili fizičkog lica i problematična je iz razloga što u početku niste sigurni da li će vaš biznis moći da napravi toliku vrednost da možete istu da vratite. Ovakav vid finansiranja često podrazumeva i kamatu. Problematično je zadužiti se na početku karijere.

 

 1. Privatni i javni FONDOVI za finansiranje startapa – Kod ovakvih vidova finansiranja podrazumeva se priprema dokumentacije, sa biznis planom kao osnovnim dokumentom. Biznis plan ima za cilj da ubedi da je isplativo i realno uložiti u dati biznis novac i očekivati da se on održi i stvara vrednost ubuduće. Ova vrsta finansiranja ustvari može predstavljati donaciju ili pozajmicu, ali najčešće kad su u pitanju javna sredstva predstavlja kombinaciju ova dva vida finansiranja. Tako jedan deo sredstava osnivači moraju da vrate, dok drugi dobijaju nepovratno. Postoji i opcija da deo sredstava u startu moraju da obezbede osnivači da bi drugi deo dobili. Kod privatnih investitora je to drugačije, kod njih se mogu dobiti sredstva i mnogi to rade, samo najčešće očekuju da ćete biti povezani u daljoj saradnji, te najčešće finansiraju biznise koji su povezani usko sa njihovom delatnošću, od kojih mogu u budućnosti imati koristi. To smanjuje malo manevarski prostor osnivača. Ovaj vid finansiranja se koristi kod u početnoj fazi poslovanja.

 

 1. CROWDFUNDING – Još jedan pojam usvojen sa engleskog govornog područja. U direktnom prevodu „finansiranje od strane mase“, odnosno finansiranje od strane većeg broja ljudi. Kod ovog vida finansiranja mana je obimna dokumentacija koja je potrebna da bi se uopšte pokrenuo postupak. Po tome podseća na finansiranje iz fondova, iako je ovde često dokumentacija i obimnija. Sredstva se prikupljaju tako što ako vaš projekat odobri vlasnik platforme. Platforma okuplja velik broj ljudi koji su spremni da investiraju određenu svotu novca u male startupe. To finansiranje je u vidu donacije, ali nekada osnivači nude i nagradu ili drugu povlasticu svojim ulagačima. Ovaj način finansiranja pogodan je za početnu fazu biznisa. Primer platformi su kickstarter, crowdcube, donate kindly i druge.

 

 1. KAPITALNO INVESTIRANJE – Ovaj vid finansiranja podrazumeva da vam neko stavi na raspolaganje određena finansijska sredstva, investira u pravom smislu te reči, a za uzvrat vi prenesete na finansijera deo vlasništva na vašoj firmi. Nije pogodan dakle za neprofitne organizacije i podrazumeva da se odreknete dela udela, što se upisuje u APR. Dobro je što novac ne morate vraćati, a loše što ste već od početka biznisa u partnerstvu i bez potpunog vlasništva. Nekada to može biti i prednost obzirom da velike kompanije ili finansijeri mogu imati značajan uticaj u poslovnom svetu, te ga iskoristiti da doprinesu vašem biznisu. Dobar način finansiranja u početnoj fazi, ali samo ukoliko dobro ispitate sa kime ulazite u saradnju i šta su vaše obaveze u tom odnosu.
  • BIZNIS INKUBATORI I AKCELERATORI – Podvrsta kapitalnog investiranja, obzirom da se radi o pravnim licima koja vam pružaju različiti spektar usluga, savetovanja, znanja, informacija, pomoći u organizovanju i uspostavljanju biznisa, pripreme za rad, osnivanja, pripreme biznis plana i pomoći u pronalaženju finansijskih sredstava i dr. Dakle, oni ne ulažu novac, već nešto što vama i vašem biznisu fali, ali za uzvrat i dalje najčešće uzimaju udeo u firmi. Dobar način da se obezbede uslovi da se započne firma i pokrene poslovanje i veoma čest u ranoj fazi.

 

 1. ANGEL INVESTORS – Nije previše čest slučaj, ali neki startapi imaju tu sreću da budu prepoznati od strane investitora koji doniraju novac bez da traže išta zauzvrat, ni udeo, niti povrat novca. Ovakva investicija ima karakter donacije i ovakve investitore nazivamo „anđeli“. Odličan način finansiranja biznisa u početnoj fazi, ali izuzetno redak.

 

Biznis plan je najbolje napisati čak i ako smatrate da vaš biznis ide na samostalno finansiranje. Napišite biznis plan makar u najkraćim crtama, a pogotovo deo koji se odnosi na finansijski plan, kako biste na papir stavili šta vam je sve potrebno za osnivanje i pokretanje poslovanja, odnosno proizvodnje ili pružanja usluga. Ne smete zaboraviti marketing i pravne usluge pri osnivanju i radu. Svaki se biznis razlikuje čak iako deluje slično, te je svakom potrebno posvetiti posebnu pažnju i napraviti individualan plan razvoja.


Srećan rad.

 

 

Napomena: Ovaj tekst je lični stav autora u vezi problematike ranog finansiranja biznisa, i ne predstavlja zamenu za angažovanje pravnog savetnika za vaš biznis.

 

Autor teksta: Denis Tul