Loading...

| Intelektualna svojina |

E-POSLOVANJE U ESTONIJI
April 14th 2021

Da li ste razmišljali o otvaranju digitalne kancelarije? Da li ste želeli da svoje poslovanje proširite na tržište EU? Da li ste čuli za e-Residency?

 

Globalizacija sa sobom nosi mnoge prednosti, pogotovo u modernom poslovanju. Jedna od najzanimljivijih prilika vezana je za Estoniju, digitalnu zemlju. Naime, Estonija je lider u digitalnoj upravi, a dobru tradiciju je prenela i u sferu privatnog sektora, poslovanja. Revolucionarni projekat e-Residency, potpuno je promenio način poslovanja „na daljinu“. Ovaj projekat predstavlja mogućnost da nerezidenti dobiju status e-rezirenata i samim tim digitalni identitet u Estoniji.

 

E-Residency status omogućava digitalnim preduzetnicima da pokrenu i upravljaju kompanijom koja bi poslovala online u EU u potpunosti lišena papirologije.

 

Kada postanete e-Resident, odnosno dobijete ID karticu i digitalni identitet u Estoniji, na raspolaganje vam se stavlja mogućnost da u poslovanju koristite digitalni potpis, te da sve dokumente potpisujete elektronski. Digitalni potpis je po pravnoj snazi izjednačen sa fizičkim potpisom. Svi dokumenti vezani za poslovanje firme su zaštićeni enkripcijom, te su podaci o poslovanju, kao i lični podaci, sigurni. Takođe, moguće je popuniti poreske prijave online i koristiti estonski online bankarski sistem.

 

Ono što vaš biznis dobija osnivanjem firme u okviru projekta e-Residency jeste izlazak na tržište EU, pristup internacionalnim platnim sistemima poput Google-a, PayPal-a i drugih, pouzdan i transparentan poslovni okvir, šansu da se pristupi jednostavnom i pravičnom poreskom sistemu, sa 0% poreza, ali dok se dobit zadržava u kompaniji ili reinvestira u razvoj kompanije, potpuno upravljanje „na daljinski“, bez obzira na lokaciju, upravljanje bez papirologije, digitalni potpis i sigurnost dokumenata. Drugim rečima, poslovanje, ljudi i novac mogu da se kreću relativno lako.

 

Ipak, državljani Republike Srbije podležu i zakonima naše države i moraju biti upoznati sa obavezom da plate porez na dohodak građana i doprinose za socijalno osiguranje organima Republike Srbije.

 

Ovaj sistem vam omogućava da poslujete na tržištu EU, po zakonima EU, ali da bi mogli da naplatite svoja potraživanja morate imati račun u banci u Estoniji. Da bi otvorili isti morate biti lično prisutni kako biste pokrenuli proceduru, što vidimo kao jednu od retkih mana ovog sistema.

 

Koraci u osnivanju digitalnog preduzeća u Estoniji su sledeći:

  1. E-Residency – dobijanje digitalnog identiteta u Estoniji;
  2. Otvaranje firme – pokretanje biznisa na osnovu digitalnog identiteta;
  3. Otvaranje računa u banci – Fakultativna faza, ali se preporučuje otvaranje računa u banci u Estoniji zbog olakšanih procedura u poslovanju. Potrebno lično prisustvo.

 

E-Residency omogućava digitalnim preduzetnicima da pokrenu i upravljaju svojim biznisom sa bilo kog mesta na svetu, imajući pristup tržištu EU. Ovo može biti interesantno za svakoga ko u poslovanju gaji avanturistički duh i ne želi da bude sputavan birokratskim sistemom u svojoj matičnoj državi.

 

 

Napomena: Ovaj tekst ne predstavlja zamenu za angažovanje advokata ili pravnog konsultanta, već stavove koautora.

 

Koautori: Nikola Elez i Denis Tul